Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

"Νίτσε ή Κοέλιο ή όποιος τελοσπάντων τό' πε! "

(Σχόλιο): Νίτσε ή Κοέλιο ή όποιος τελοσπάντων τό' πε!

Αναφέρει ο Γούντυ Άλλεν σε μια συνέντευξή του (που διάβασα στην Εφημερίδα των Συντακτών 29/08/2016):
"Δεν πιστεύω στη νιτσεϊκή αντίληψη πως ό,τι δεν σε καταστρέφει σε κάνει πιο δυνατό. Βλέπετε τους στρατιώτες που επιστρέφουν από τον πόλεμο, έχουν δει τον θάνατο και παθαίνουν υπαρξιακές κρίσεις τη μια μετά την άλλη. Υπάρχουν τραύματα στη ζωή που μας κάνουν πιο αδύναμους [...]"
Πάρε Νίτσε νά'χεις!

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Σχόλιο:"Ποιον εκπροσωπεί η Άννα Κορακάκη";

Ποιον εκπροσωπεί η Άννα Κορακάκη;

 
Χειροκροτάνε την χώρα της νικήτριας ή την νικήτρια;
Μην ακούω "πήραμε το μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες" και τέτοιες τρίχες. Δεν το πήρα εγώ, εγώ ήμουνα στον καναμπέ μου, το πήρε η αθλήτρια που κέρδισε, η Κορακάκη. Όχι γιατί το κράτος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα μη εμπορικά αγωνίσματα, όπως την σκοποβολή, και άρα δεν συνέβαλε στην επιτυχία της, αλλά γιατί ένας αθλητής (ειδικά σε ένα ατομικό αγώνισμα) εκπροσωπεί πρώτα απ' όλα τον εαυτό του και ας λένε όρισμένοι απ' αυτούς ότι εκπροσωπούν βασικά την Ελλάδα. Αυτοί ξέρουν καλά ποιον εκπροσωπούν την ώρα που αγωνίζονται. Μετά ξεκινάνε οι δημόσιες σχέσεις.
Και μπράβο της γιατί δείχνει σεμνή και μετρημένη όταν δηλώνει "Νιώθω υπερηφάνεια που εκπροσωπώ την Ελλάδα στο Ρίο αλλά δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολικές διαστάσεις.", τη στιγμή που βγαίνουν διάφορα νούμερα μετά από επιτυχίες και λένε "η ελληνική ψυχή" και το "DNA" και σαχλαμάρες.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

"Συνθηματολογία ΙΙ"

Συνθηματολογία

Επιστήμη παρατήρησης και αποτύπωσης


Δεύτερο μέρος της "Συνθηματολογίας" και λόγω έκτασης θα σχολιαστεί ένα μόνο σύνθημα, ή για να είμαι ακριβέστερος, μια σύνθεση συνθημάτων, αφού  αυτό που έκανε ο τύπος δεν το λες και συνθηματογράφηση. Το είχε μέσα του και το έβγαλε. Ο Χοφστάντερ λέει ότι ο παραγωγός θεωριών συνωμοσίας υποφέρει διπλά αφού βασανίζεται όχι μόνο από την πραγματικότητα, αλλά και από τις φαντασιώσεις του. Ίσως όμως και να ηρεμεί κάποιος που βλέπει τα σύνθετα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα τόσο απλοϊκά.
Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι αυτός που το γράφει, αλλά τι γράφει. Αυτό αναλύουμε παρακάτω.


Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

"Τι έγινε σε ένα χρόνο";

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ "Γιατί-μπαμπά;"



Συμπληρώθηκε ένας χρόνος δημοσιεύσεων στο γιατί-μπαμπά, ένας χρόνος που τα είχε όλα! Εκλογές, δημοψηφίσματα, πραξικοπήματα, τα πάντα όλα (που λέει και ο Αλέφαντος), δηλαδή απεριόριστη τροφή για σχολιασμό και ανάλυση. Είχε και πολλά άλλα, μικρότερης ή ίσης σημασίας, που δυστυχώς δεν φτάνει ο χρόνος να αναπτυχθούν. Ή οι γνώσεις μου. Ή τα ενδιαφέροντά μου.
Στο μπλογκ δημοσιεύτηκαν λοιπόν μερικά άρθρα εκτός επικαιρότητας, ιστορικά κυρίως, αλλά τα περισσότερα έχουν να κάνουν με κάτι που γράφτηκε στις εφημερίδες ή το διαδίκτυο ή ειπώθηκε σε κάποια κουβέντα με κάποιον φίλο. Επίκαιρα δηλαδή. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Με την γνωστή μπαρούφα που αποδίδεται στον Ισοκράτη και αναπαράγεται ανελλιπώς στα ΜΜΕ.