Όταν η κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε τον κακό λύκο
Ένα πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση κατά τους εφτά μήνες διακυβέρνησης του ΣυΡιζΑ είναι η απουσία πολιτικού λόγου, και το είχα επισημάνει σε κουβέντες από την αρχή. Αυτό φαίνεται ειδικά τώρα, στην προεκλογική περίοδο, όπου η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, η οποία κόντρα σε κάθε λογική διεκδικεί τα πρωτεία, είναι παρόμοιου (χαμηλού) επιπέδου με τις αντιπαραθέσεις ΝΔ-ΠαΣοΚ της δεκαετίας του 2000.Εκλογές Σεπτέμβρη 2015: Θα μπορούσε να είναι αφίσα και της ΝΔ! |
Μπορούσε όμως ο ΣυΡιζΑ να τα πει; Όχι. Ο ΣυΡιζΑ δεν είναι πλέον ένα αριστερό κόμμα. Είναι ένα κόμμα που έχει μεν αριστερούς, όμως είναι ένα κόμμα εξουσίας με αμφίβολο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, το οποίο διαμορφώνεται τώρα. Και διαμορφώνεται με υλικά εντελώς ξένα προς την Αριστερά. Η ιδεολογική σύγχυση, στην οποία οφείλεται και ο ασθενικός πολιτικός λόγος, βέβαια δεν είναι καινούργια. Χαρακτηρίζει τον πολιτικό αυτό χώρο από τη γέννησή του, γιατί προσπάθησε να γεφυρώσει ιδεολογίες εντελώς αντίθετες.
Ο Μαρξ γέρνει εμφανώς! |
Υπάρχει "Άλλη Ευρώπη"; |
Και τι προέκυψε τελικά; Ένα κόμμα που ευαγγελιζόταν "πραγματική δημοκρατία", αλλά έριχνε όλο του το βάρος στην παγίωση της αστικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Που δεχόταν την οικονομία της αγοράς, αλλά ήθελε να τη μετασχηματίσει σε κάτι άλλο. Που εκπροσωπούσε όπως έλεγε τον εργαζόμενο λαό και τη διανόηση, αλλά έψαχνε πάντα για συναινέσεις με την αστική τάξη. Που ξόρκιζε την εξάρτηση της χώρας από τους Αμερικάνους, αλλά πάσχιζε για την πρόσδεση με τους Γαλλογερμανούς.
Η Ανανεωτική Αριστερά κουβάλησε σαράντα χρόνια τις αντιφάσεις της τοποθετούμενη στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο μεταξύ ΠαΣοΚ και ΚΚΕ, μέχρι τη στιγμή που το ΠαΣοΚ κατέρρευσε. Το ποταμάκι βρήκε διέξοδο στη αλμυρή θάλασσα, μόνο που η θάλασσα, ως γνωστόν, δεν γλυκαίνει. Ο ΣυΡιζΑ αμέσως μετά τις εκλογές πήγε για διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Βαρουφάκης, ως επικεφαλής, έφυγε να εξηγήσει γιατί-κατά τη γνώμη του-τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα είναι υφεσιακά, δημιουργούν ασφυξία και ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να αφήσει μια οικονομία να αργοπεθάνει στα χέρια της. Και τότε είδε τη σκληρή πραγματικότητα: Η κρίση μετακυλάει από τις ισχυρές χώρες στις ασθενείς και από την άρχουσα τάξη στο λαό. Πως το εξήγησε αυτό στον απλό κόσμο; Σε νεοφιλεύθερες ιδεοληψίες του ντόκτορ Σόιμπλε.
Σε αντίθεση με τον (εκάστοτε) Έλληνα πρωθυπουργό, αυτοί μπορούνε να πραγματοποιήσουνε τις απειλές τους |
Ο ΣυΡιζΑ απέτυχε στις διαπραγματεύσεις τελικά για δυο λόγους: Ο πρώτος δεν έχει να κάνει με αυτόν. Κληρονόμησε μια χώρα σε διάλυση και με υποθηκευμένη την οικονομία της από μια εβδομηκονταετία διακυβέρνησης Δεξιάς και Κέντρου. Τα χαρτιά που είχε να παίξει ήταν ελάχιστα. Ο δεύτερος όμως έχει να κάνει με αυτόν. Έπαιξε λάθος τα χαρτιά του ή μάλλον έπαιξε σε λάθος παιχνίδι. Όταν εξαρχής αποδέχεσαι το πλέγμα εξάρτησης της οικονομίας της χώρας στους Δυτικούς και επιπλέον δέχεσαι και το ρόλο των θεσμών που αυτοί σου επέβαλλαν τότε δεν έχεις καμία πιθανότητα "επιτυχίας". Και αυτή η αποδοχή είναι στοιχείο της ιδεολογίας του ΣυΡιζΑ.
Και μια μέρα ακούσαμε ότι
παρήλθε το δεκαοχτάμηνο... |
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί βέβαια ότι διατηρεί ένα ηθικό προβάδισμα σε σχέση με τον βασικό ανταγωνιστή του, εκεί κεντράρει το προεκλογικό του φυλλάδιο, και εκεί ίσως αποδοθεί από τους εκλογολόγους και η πιθανή νίκη του στις 20 Σεπτέμβρη. Να ισχυριστεί όμως ότι ο ελληνικός λαός, ότι το λαϊκό κίνημα που δήλωσε ότι εκπροσωπεί, πήγε έστω και ένα βήμα μπροστά με την κυβέρνησή του δεν μπορεί.
Τρομερό άρθρο. Θέλω όμως να σταθώ λιγάκι στο σήμερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος αριστερός, δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι κιόλας. Ο Μιχαλολιάκος λέει πως δεν είναι ναζί. Μήπως δεν είναι κιόλας; Δηλαδή αν κάποιος άνθρωπος είναι προοδευτικός σε θέματα όπως οι γκέυ, οι μετανάστες, τα ζώα, οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους και η οικολογία, δεν είναι σώνει και καλά αριστερός. Ο Χίτλερ ήταν φιλόζωος και οικολόγος, ιμπεριαλιστικά κράτη όπως η ΗΠΑ και η Γερμανία δεν αναγνωρίζουν επίσημη θρησκεία και οι γκέυ έχουν πλήρη δικαιώματα στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού.
Με λίγα λόγια: Να σταματήσει επιτέλους η καραμέλα του αριστερού Σύριζα. Δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά.
Το παράδειγμα που είπες για το Μιχαλολιάκο δείχνει πόσο βολεύει ή δεν βολεύει κάποιον μια ταμπέλα, αλλά και τι είναι αυτή η ταμπέλα. Ο Μιχαλολιάκος δεν θέλει να τον λένε χιτλερικό αν και αυτό ακριβώς είναι, ενώ ο Τσίπρας θέλει να λέγεται ριζοσπαστική Αριστερά το κόμμα του, αν και δεν είναι. Το κακό είναι ότι και οι αντίπαλοί του θέλουν να λέγεται αριστερή η κυβέρνηση: γιατί δημιουργεί στρεβλή εντύπωση στο κόσμο για το τι είναι Αριστερά. Ο Μπερλουσκόνι όταν αναφέρεται στο κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι (πρώην Δημοκράτες της Αριστεράς, πρώην Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, πρώην Ιταλικό ΚΚ) λέει "οι κομμουνιστές"! Για τον ίδιο λόγο.
ΑπάντησηΔιαγραφή