Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σχόλιο: "Ποιος πουλάει το νερό 2 ευρώ στους πρόσφυγες";

Ποιος πουλάει το νερό 2 ευρώ στους πρόσφυγες;

Αυτός που θέλει στις Κυριακές και στις γιορτές να ανοίγει, γιατί όχι, που δεν τηρεί ωράριο, που παίρνει "δοκιμαστικά" για εξάμηνο το "παιδί", που δεν κολλάει τα ένσημα, που βρίζει όποιον απεργεί και "δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του", που δεν θα σου πει ότι είναι ληγμένο ή κακό, μην το πάρεις, που θα ψάξει τη γνωριμία στο ένα, αύριο στο άλλο, μεθαύριο στο τρίτο κυβερνητικό κόμμα, που στην καφετέρια θα σχολιάσει πονηρά ότι "αν βάλουν οι Κούρδοι, ή οι ισλαμιστές (όλοι ένα τσουβάλι) καμιά μπομπίτσα στη Σμύρνη θα δεις πως θα πάρει τα πάνω του ο τουρισμός".
Είναι ρατσιστής; Κάποιο θέμα έχει σίγουρα, για να πουλάει σε ξένους πρόσφυγες τόσο ακριβά το νεράκι. Όχι ακριβώς γιατί τους το πουλάει ακριβά, αλλά επειδή ένας ανθρωπιστής θα καταλάβαινε την κατάσταση και πρώτα θα απαιτούσε από το κράτος να τους βοηθήσει. Και η σκέψη του δεν θα ήταν να πουλήσει, αλλά να βοηθήσει. Και αν είχε εκατό μπουκαλάκια νερό, μπορεί και να τα έδινε τζάμπα, πόσο είναι το έξοδό του; Και ο ανθρωπισμός είναι το αντίθετο του ρατσισμού. Όμως δεν είναι αυτή η βασική του ιδιότητα. Όπως οι μαυραγορίτες επί Κατοχής δεν ήταν όλοι φιλοναζιστές. Την τσέπη τους κοίταζαν. Πόσοι μαυραγορίτες καταδικάστηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος;
Οχι, είναι ο άνθρωπος που εκπαιδεύει ένα σύστημα που θεωρεί βάρος τα δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, που δασκαλεύει έμμεσα, αλλά και άμεσα πολλές φορές, στον ατομισμό, στη μισαλλοδοξία, στο πάτημα επί πτωμάτων, στην εκμετάλλευση του αδυνάτου.
Δεν ξέρω για Νόμπελ Ειρήνης. Βραβεία επιχειρηματικότητας δικαιούται.

3 σχόλια:

  1. Το περίεργο θα ήταν μην υπήρχαν καθόλου τέτοιοι τύποι που βλέπουν τον πόνο των ανθρώπων ώς ευκαιρία για μπιζνες. Ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση γεννά διαρκώς τέτοιες καταστάσεις και αντιλήψεις. Εδώ η ΑΝΕΚ τιμολογούσε ακριβότερα τα εισιτήρια στους πρόσφυγες από ότι τα πλοία της γραμμής στη Λέσβο...

    ΚωστΑν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω βέβαια πως αυτό αφορά ένα μικρό κομμάτι του ελληνικού λαού και ότι η συντριπτική του πλειοψηφία βλέπει με συμπόνοια τους πρόσφυγες. Πιστεύω πως έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στο ρατσιστικό δηλητήριο το τελευταίο διάστημα. Νομίζω πως αυτό οφείλεται στο ότι αντιλαμβάνεται ότι και ο ίδιος μπορεί να βρει στη θέση των προσφύγων με όλα όσα διαδραματίζονται στην κοντινή μας γειτονιά. Δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες που έχουν ήδη μεταναστεύσει ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο προσεχές μέλλον.

    ΚωστΑν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, πολύ λιγότερες από τους αλληλέγγυους και απείρως λιγότερες από αυτούς που συμπονούν. Όμως το δηλητήριο χύνεται καθημερινά και από τύπους που δεν το περιμένεις. Να θυμηθούμε το σκίτσο του Χατζόπουλου με το σκουπιδιάρικο στα χρώματα της Τουρκίας που ξεφορτώνει πρόσφυγες-σκουπίδια στην Ελλάδα; Ελάχιστοι το είδανε, όμως κάτι τέτοιοι δεν θα τολμούσανε να σκιτσάρουνε τέτοιο πράγμα πριν λίγα χρόνια.
      Δεν ξέρω αν στο βάθος του μυαλού βρίσκεται η πιθανότητα και δικής μας προσφυγιάς ή ότι κάποιες αξίες δεν έχουν ξεριζωθεί, και δεν γίνεται να ξεριζωθούν, όση προσπάθεια και αν κάνουν.

      Διαγραφή