Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

"Μα πως προέκυψε ο Παναμάς;"



Η διώρυγα του Παναμά ή πως διαπραγματεύεται ένας "μεγάλος"


Στα τέλη του 19ου αιώνα η γαλλική εταιρία του Φερδινάνδου Λεσσαίψ αγόρασε από την κολομβιανή κυβέρνηση (στην οποία ανήκε τότε ο Παναμάς) το δικαίωμα διάνοιξης και εκμετάλλευσης της διώρυγας, όπως είχε πράξει νωρίτερα στο Σουέζ. Οι εργασίες στην πορεία κρίθηκαν ασύμφορες και σταμάτησαν. Ξαναξεκίνησαν λίγο μετά, αλλά πάλι διακόπηκαν, γιατί τα προβλήματα κρίθηκαν αξεπέραστα για τους Γάλλους μηχανικούς, όχι όμως και για τους Αμερικάνους.
Η κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρούσβελτ απαίτησε την εξαγορά των δικαιωμάτων της εταιρίας έναντι πινακίου φακής, αλλιώς θα προχωρούσε σε διάνοιξη διώρυγας στην Νικαράγουα, αχρηστεύοντας τη γαλλική. Μάλιστα ο εκβιασμός έγινε και νόμος του αμερικάνικου κράτους. Οι Γάλλοι ενέδωσαν το 1903 και έτσι υπογράφτηκε η νέα συμφωνία της αμερικάνικης εταιρίας με την Κολομβία. Όμως η γερουσία της τελευταίας αρνήθηκε να επικυρώσει την αποικιοκρατική σύμβαση.
Αυτό ήταν το μεγάλο «λάθος». Ο Παναμάς συγκέντρωνε τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική αξία. Οι ΗΠΑ ξεσήκωσαν την τοπική κυβέρνηση, έστειλαν πολεμικά πλοία να πολεμήσουν τον κολομβιανό στρατό, και ο Παναμάς στις 04/11/1903 διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Ακριβώς δύο βδομάδες μετά, έγινε η καινούργια συμφωνία, με το νέο κράτος αυτή τη φορά, και η διώρυγα εγκαινιάστηκε το 1914. Όλα έγιναν μέσα σε ένα χρόνο!

Το σχέδιο της Κίνας για νέα διώρυγα. Δηλαδή, ακριβώς το παλιό αμερικάνικο

2 σχόλια:

  1. «Η διώρυγα της Νικαράγουας», έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες καθώς περνά από το μεγαλύτερο ταμιευτήρα γλυκού νερού της χώρας, τη λίμνη Νικαράγουα με πολλές συνέπειες στο οικοσύστημα και την αγροτική κατά βάση οικονομία της γύρω περιοχής. Σίγουρα οι Αμερικάνοι θα διφημίζουν τη δικιά τους «οικολογική»

    ΚωστΑν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουνε βάση οι διαμαρτυρίες, γιατί μάλλον η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και για τη λίμνη και για το τροπικό δάσος. Πάντως προβάλλεται έντονα από τους Αμερικάνους αυτή η διάσταση. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα για το θέμα.Ενδεικτικά:http://www.smithsonianmag.com/science-nature/new-canal-through-central-america-could-have-devastating-consequences-180953394/?no-ist

      Διαγραφή