Λεξικό: Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι μπλόφας και γνώσεων
Το παιχνίδι αυτό το θεωρώ ένα από τα καλύτερα για να διασκεδάσει μια παρέα. Το έμαθα από ένα ξάδερφο (νομίζω το εφηύρε κιόλας), το Μιχάλη, και από τότε που το πρωτόπαιξα έχω γίνει φανατικός.
Ευχές "εξ" Γερμανίας |
Η λέξη
Στο παιχνίδι αυτό πρέπει να παίξουν πάνω από πέντε άτομα. Το θέμα όπως θα καταλάβετε είναι πρακτικό. Χρειάζεται ένα ερμηνευτικό λεξικό, κόλλες χαρτί και στυλό για όλους τους παίχτες. Κάθε παίχτης με τη σειρά του κάνει τη "μάνα". Επιλέγει μια λέξη από το λεξικό που πιστεύει ότι δεν θα την ξέρουνε οι άλλοι παίχτες και την ανακοινώνει με τη σωστή της ορθογραφία και το γένος. Η "μάνα" στη συνέχεια γράφει στην κόλλα της την σωστή ερμηνεία (ή μια από τις σωστές ερμηνείες της) με δικά της λόγια ή αντιγράφοντας κατά λέξη το λήμμα. Οι υπόλοιποι παίχτες, που πιθανότατα δεν γνωρίζουνε τι σημαίνει η λέξη που επιλέχτηκε, γράφουν μια δική τους εκδοχή, με τρόπο "επιστημονικό", σαν να γράφανε αυτοί το λήμμα του λεξικού.Παραθέτω ένα παράδειγμα, τη λέξη πύαρ. Η "μάνα" ανακοινώνει ότι γράφεται με ύψιλον και είναι ουδέτερου γένους.
Πύαρ (λεξικό): το πρωτόγαλα.
- Πύαρ ("μάνα"): Το γάλα της λεχώνας.
- Πύαρ (παίχτης 1): Όπλο των βυζαντινών.
- Πύαρ (παίχτης 2): Το υγρό που βγαίνει από τις πληγές όταν ξυστούν.
- Πύαρ (παίχτης 3): Φαγητό των αρχαίων Ελλήνων με βάση το κριθάρι.
- Πύαρ (παίχτης 4): Το γάλα που βγάζει μια γυναίκα όταν γεννήσει (σ.σ. αυτός το ξέρει).
Η ψηφοφορία
Μόλις διαβαστούν οι διάφορες εκδοχές οι παίχτες με τη σειρά ψηφίζουν μια από αυτές. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει τη δική του και η "μάνα" δεν ψηφίζει καθόλου (είναι και η μόνη που ξέρει ποιά ανήκει σε ποιόν). Σημασία έχει εδώ ο κάθε παίχτης να έχει παρουσιάσει μια ελκυστική εκδοχή τέτοια που να οδηγήσει τους άλλους να του τη ψηφίσουν.Η βαθμολογία
0 βαθμούς παίρνει η "μάνα".1 βαθμό παίρνει ο κάθε παίχτης για κάθε ψήφο που λαμβάνει από τους άλλους (η τέχνη της μπλόφας).
3 βαθμούς παίρνει ο παίχτης που ψηφίζει την εκδοχή της "μάνας" (αν έχεις τύχη διάβαινε). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν περισσότεροι του ενός να πάρουν το τριάρι.
5 βαθμούς παίρνει ο παίχτης που έχει βρει τη λέξη (η γνώση πρέπει να επιβραβεύεται). Και εδώ τα πεντάρια μπορούν να είναι πάνω από ένα.
Η συνέχεια του παιχνιδιού
Ο κάθε παίχτης αθροίζει τη βαθμολογία του, κάποιος κρατάει σκορ, και ο επόμενος στη σειρά κάνει τη "μάνα". Το παιχνίδι τελειώνει όποτε το συμφωνήσουνε οι παίχτες, πρέπει όμως όλοι να έχουνε κάνει τις ίδιες φορές "μάνα", γιατί όπως είδαμε η "μάνα" δε βαθμολογείται. Νικητής φυσικά θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Περιττό να πώ ότι αν παίζει κανείς συχνά μαθαίνει κιόλας.
Καλή διασκέδαση!
[1]: Αν η "μάνα" δεν κρατηθεί σοβαρή όταν διαβάζει τις βλακείες που έχουνε γράψει οι άλλοι μπορεί το παιχνίδι να ανατιναχτεί. Έχουνε γίνει παρεξηγήσεις. Να τα διαβάσει πρώτα από μέσα της.
[2]: Αν η "μάνα" κομπιάσει διαβάζοντας ορνιθοσκαλίσματα υποδεικνύει εμμέσως ότι η κόλλα δεν είναι δικιά της. Και για το λόγο αυτό λοιπόν καλό είναι να τα διαβάσει πρώτα από μέσα της μια φορά πριν τα πει δυνατά.
Ωραίο παιχνίδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήλες να το κάνουμε εφαρμογή για κινητό να γίνουμε viral όπως το Quizdom??
Νομίζω ότι ο χαβαλές που γίνεται σε μια παρέα δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθεί με εφαρμογή σε κινητό ή παιχνίδι στον υπολογιστή. Ειδικά σε αυτό το παιχνίδι.
ΔιαγραφήΆστα αυτά τα κομμουνιστικά τώρα, εδώ λέμε να βγάλουμε λεφτά...
Διαγραφήκαι Ο νοών νοείτω που λέγανε οι παλιοί
ΑπάντησηΔιαγραφή