"Αδίστακτα Πρόσωπα" στην πολιτική.
Έχετε δει την ταινία Face-Off ¨(Αδίστακτα Πρόσωπα) με τον Τζών Τραβόλτα και τον-τέρμα αχώνευτο-Νίκολας Κέιτζ, που με πλαστικές εγχειρήσεις ο ένας παίρνει την μούρη του άλλου; Κάτι τέτοιο έχει γίνει και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Παίρνω λοιπόν την εφημερίδα και διαβάζω το Σάββατο τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ("Εφημερίδα των Συντακτών" 5/6/2016) και το ρεπορτάζ για τη Νέα Δημοκρατία ("Εφημερίδα των Συντακτών" 8/6/2016).
ΣυΡιζΑ (που φόρεσε τη φάτσα της ΝΔ):
[...] Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, μετά από έξι χρόνια λιτότητας. Ομως σήμερα, με την πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος, προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει.
[...] Το Ταμείο έχει θετικές θέσεις για το χρέος, αλλά, την ίδια στιγμή, έχει θέσεις που θα τις χαρακτήριζα πολύ αρνητικές για πολλά άλλα ζητήματα. Και δυστυχώς, η διαπραγμάτευση δεν είναι α λα καρτ, να παίρνεις από τον καθένα ό,τι σε βολεύει και να κλείνεις έτσι τη συμφωνία. Οφείλεις να διαπραγματευτείς πάνω στη συνισταμένη των θέσεων που έχουν οι θεσμοί.
[...] Αναμετρηθήκαμε με τη διαπλοκή, με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τη φοροδιαφυγή και τις λίστες της, το λαθρεμπόριο.
Νέα Δημοκρατία (που φόρεσε τη φάτσα του ΣυΡιζΑ):
[...] Εως τότε έχει αποφασιστεί στην ηγετική ομάδα να πιέζεται η κυβέρνηση πάνω στα άμεσα προβλήματα, με προτεραιότητα την οικονομία. Απαντώντας στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για τα εργασιακά, η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και κάλεσε την Ολγα Γεροβασίλη «να πει τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην καρέκλα του [...].
Στο φιλμ αρχικά ο Νίκολας Κέιτζ παίρνει πρόθυμα τη φάτσα του Τραβόλτα, σιγά-σιγά όμως βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Δηλαδή, πλέον αρχίζει να ταυτίζεται με τον νέο του ρόλο, τον οποίο ασκεί τσαπατσούλικα αλλά και αποτελεσματικά (βλ. την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας). Αυτός είναι ο ΣυΡιζΑ.
Ο Τραβόλτα, αντιθέτως, αιφνιδιάζεται με την εξέλιξη, νιώθει άβολα στην αρχή, αλλά κατανοεί ότι πρέπει απλά να υποδυθεί ένα ρόλο για να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως πριν και να τιμωρηθεί ο σφετεριστής που του πήρε την οικογένεια (βλ. εξουσία). Αυτή είναι η ΝΔ.
Για κάποιον βέβαια που υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της τράμπας, το σκηνικό αυτό παραείναι κακόγουστο. Σαν την ταινία Face-off.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου