Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μικρά της Ιστορίας VII (Επιχείρηση Πήτερ Παν)

Επιχείρηση Πήτερ Παν

Το "Fake News" που κατέληξε σε τραγωδία





Το 1960 η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας ξεκίνησε να κορυφώνεται. Ανάμεσα στις διάφορες ενέργειές τους, οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες έστησαν έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στα νησιά Σουάν, κοντά στην Ονδούρα, με σκοπό να εκπέμπει στην Κούβα. Ο σταθμός ονομάστηκε Ράδιο Σουάν (Radio Swan) και μετέδιδε στα μεσαία κύματα προπαγανδιστικές και άλλες εκπομπές με στόχο να αποσταθεροποιήσει τη (νεοσύστατη) επαναστατική κυβέρνηση της Αβάνας. Συνήθως το πρόγραμμα αποτελούνταν από "ειδησεογραφία", αλλά όχι λίγες φορές φιλοξενούσε και προκλάμες των εξόριστων Κουβανών αντικαθεστωτικών.
Μια από τις "ειδήσεις" που μεταδόθηκαν στις 26 Οκτώβρη 1960, από αυτές που σήμερα ονομάζονται "Fake News", οδήγησε σε μια τραγωδία. Σύμφωνα μ' αυτήν, υποτίθεται ότι η κουβανέζικη κυβέρνηση θα καταργούσε ορισμένα άρθρα ενός νόμου, αφαιρώντας έτσι από τους γονείς την κηδεμονία όλων των παιδιών, από μια ηλικία και έπειτα. Για να κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά και να "τα στείλει στη Ρωσσία να λάβουν κομμουνιστική κατήχηση". Ο επίμαχος νόμος ήταν ο λεγόμενος Νόμος της Πατρικής Εξουσίας (Ley de la Patria Potestad, όπως επικράτησε να λέγεται από παλιά, δηλαδή της κηδεμονίας), ο οποίος στη νομική ορολογία σήμαινε ότι οι γονείς ήταν υπεύθυνοι για τη μόρφωση, υγεία, διατροφή και γενικά το μεγάλωμα των ανήλικων παιδιών τους. Οι Νόμοι της Πατρικής Εξουσίας που εισήχθησαν απ' τους Ισπανούς στη Λατινική Αμερική έχουν παραλλαγές στις οποίες είτε αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο πατέρας, είτε και οι δυο γονείς. Οι πράκτορες της ΣΙΑ επινόησαν λοιπόν μια τρίτη παραλλαγή:
"Κουβανέζα μάνα, άκου αυτό: ο επόμενος νόμος της κυβέρνησης θα σου πάρει τα παιδιά απ' τα πέντε τους μέχρι τα δεκαοκτώ τους. Κουβανέζα μάνα, δεν θα αφήσεις να σου πάρουν το παιδί σου..."
Για να γίνει περισσότερο πιστευτή η ιστορία, αναφέρθηκε, επίσης ψευδώς, ότι το σχέδιο νόμου κλάπηκε από τα γραφεία κάποιου υπουργείου. Η κυβέρνηση εκείνο τον καιρό δεν είχε στις προτεραιότητές της την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου: αυτή πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, με το νέο Σύνταγμα και τις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν σε σύμπτωση με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη 1975.

Με δεδομένο ότι τα μεσοαστικά στρώματα της κουβανέζικης κοινωνίας, βλέποντας τις ριζοσπαστικές αποφάσεις που έπαιρνε η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, ένιωθαν μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον τους στη νέα κουβανέζικη κοινωνία που οικοδομούνταν, η είδηση έγινε  από πολλούς πιστευτή. Οι Αμερικάνοι έπιασαν-πράγματι-τον σφυγμό της μερίδας αυτής των Κουβανών και έτσι η ψευδής είδηση εντάχθηκε σε έναν γενικότερο σχεδιασμό ώστε να παραχθούν και να υποστηριχθούν συγκεκριμένα γεγονότα αποσταθεροποίησης ή και ανατροπής. Η επιχείρηση που θα ακολουθούσε είχε δυο σκέλη: το κουβανέζικο και το αμερικάνικο. Το κουβανέζικο σκέλος το είχε αναλάβει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα που μερίμνησε για τον εφοδιασμό με χαρτιά και βίζες των παιδιών που οι Κουβανοί γονείς επιθυμούσαν να στείλουν στο Μαϊάμι "πριν τα πάρει ο Κάστρο". Επίσης, φρόντισε την οργάνωση της φυγής τους με τρόπο μαζικό από ένα σημείο και μετά, ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό γεγονός, "είδηση" που θα έλεγε ένας δημοσιογράφος. Το αμερικάνικο σκέλος είχε να κάνει αφενός με τη μίσθωση καραβιών και κυρίως αεροπλάνων της Pan-Am και αφετέρου με την υποδοχή των παιδιών σε ιδρύματα μέχρι να γίνει η προσδοκούμενη ανατροπή του Κάστρο (σχεδιαζόταν η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων). Στη Φλόριδα κεντρικό ρόλο έπαιξε ένας ιρλανδικής καταγωγής παπάς, ο Μπράιαν Γουώλς, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη ΣΙΑ. Η επιλογή ενός παπά και μάλιστα καθολικού δεν ήταν τυχαία. Οι Κουβανοί που θα έστελναν τα παιδιά τους θα ένιωθαν περισσότερη σιγουριά με έναν ιερωμένο και μάλιστα του δόγματός τους. Όλα ήταν έτοιμα με την ανακοίνωση της είδησης.

Η όλη επιχείρηση ονομάστηκε "Πήτερ Παν". Ο Πήτερ Παν στο παραμύθι είναι ένα ανέμελο αγόρι που ζει στη Χώρα του Ποτέ με συντρόφους μια ομάδα παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους και ορκισμένος αντίπαλός του είναι ο πειρατής Κάπταιν Χουκ. Η νεράιδα Τίνκερ Μπελ τους προμηθεύει  νεραϊδόσκονη που τα κάνουν να πετάνε μαζί με τον Πήτερ Παν και να ζουν μυθικά ταξίδια. Η επιλογή του ονόματος της επιχείρησης δεν φαίνεται καθόλου τυχαία. Πάντως θα έλεγε κανείς ότι ο Πήτερ Παν θα μπορούσε να ήταν ο τότε διευθυντής της ΣΙΑ Άλλεν Ντάλλες, η νεράιδα που οδήγησε τα παιδιά στη μαγική Χώρα του Ποτέ (ΗΠΑ) θα ήταν ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, η νεραϊδόσκονη θα αντιστοιχούσε στην Παν-Αμ και φυσικά ο πειρατής Χουκ θα ήταν ο Φιντέλ Κάστρο. Τα πρώτα πέντε παιδιά έφυγαν στις 26/10/1960 και τα περισσότερα το 1962, ακριβώς πριν διακόψουν οι ΗΠΑ τις απευθείας πτήσεις από την Κούβα.

Ήταν μια τραγωδία. 14.038 παιδιά μέσα σε ενάμιση χρόνο αποχωρίστηκαν τους γονείς τους εξαιτίας της ανήθικης προπαγάνδας που χρησιμοποίησε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξόδους παιδιών στην Ιστορία. Η κουβανέζικη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εμποδίσει την επιχείρηση, η οποία αρχικά ξεκίνησε μυστικά. Έτσι, πολλά παιδιά μεγάλωσαν τελικά σε ιδρύματα και άλλα υιοθετήθηκαν. Χιλιάδες γονείς περίμεναν πολλά χρόνια για να ξανασυναντήσουν τα παιδιά τους, θύματα κι αυτοί της προπαγάνδας. Η Κούβα όχι μόνο δεν αφαίρεσε την κηδεμονία όλων των παιδιών, αλλά αντιθέτως οικοδόμησε ένα από τα πιο εξελιγμένα και ανθρωπιστικά εκπαιδευτικά συστήματα στη Λατινική Αμερική. Η Επιχείρηση "Πητερ Παν" εντάχθηκε στην όλη δυσφημιστική εκστρατεία που ενορχήστρωσαν οι ΗΠΑ κόντρα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας, που έφτασε στο αποκορύφωμά της με την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Διάβασε και Τη Δίκη στο Παλαί ντε Σπορ της Αβάνας (για την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων)

Ορισμένες παραπομπές: 
http://www.granma.cu/granmad/secciones/giron-50/artic-18.html
http://www.siporcuba.it/cna-peterpan.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Peter_Pan

Ευρετήριο Μικρών της Ιστορίας
-Μικρά της Ιστορίας Ι (Η δήθεν ανακωχή του ποδηλάτη)

-Μικρά της Ιστορίας Ι (Μύθοι και αλήθειες πίσω από δυο διάσημες αυτοκτονίες)
-Μικρά της Ιστορίας ΙΙ (Το άγαλμα του τσάρου Αλεξάνδρου ΙΙΙ)
-Μικρά της Ιστορίας ΙΙΙ (Ποιος σκότωσε τον "Κόκκινο Βαρώνο";)
-Μικρά της Ιστορίας IV (Οι πίτσες του Γκορμπατσώφ)
-Μικρά της Ιστορίας V (Η φωτογραφία από το Γκέττο της Βαρσοβίας)
-Μικρά της Ιστορίας VI (Οι Λόρδοι Κόχραν)

-Μικρά της Ιστορίας VIIΙ (Η κατάρα του Ταμερλάνου) 
-Μικρά της Ιστορίας ΙΧ (Το τέλος του Γιοακίμ Πάιπερ)
-Μικρά της Ιστορίας Χ (Ψυχροπολεμικά Μούντιαλ)
-Μικρά της Ιστορίας ΧΙ (Στο Έβερεστ)
-Μικρά της Ιστορίας ΧΙΙ (Η μπαλαρίνα που έκρυβε τον Πρόεδρο Γκονζάλο)
-Μικρά της Ιστορίας ΧΙΙΙ (το "ΟΧΙ")
-Μικρά της Ιστορίας ΧΙV (Βιομήχανοι εναντίον βιομηχάνων)
-Μικρά της Ιστορίας ΧVΙ (Το έγκλημα που δίχασε τη Γαλλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου