Από τον Αντρέα στη Φώφη
Έχει ενδιαφέρον μια δημοσκόπηση που έγινε την εβδομάδα μετά τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 18 Ιούλη. Ο ΣύΡιζΑ παίρνει λέει 42% έναντι 21% της ΝΔ, 8% του "Ποταμιού", 6% του ΠαΣοΚ και 3,5% του Λεβέντη (σ.σ. παίξε-παίξε στα κανάλια κάτι θα μείνει!). Θα περίμενε κανείς μια πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης, γιατί κάποια ερωτήματα είναι αμείλικτα:- Ο ΣύΡιζΑ αναλαμβάνει να προωθήσει τα μέτρα που επιβλήθηκαν; Ναι, αν και οι επιπτώσεις δεν έχουν φανεί ακόμα.
- Ο ΣυΡιζΑ ακύρωσε το δημοψήφισμα και έκανε το αντίθετο; Ναι, και με χοντροκομμένο τρόπο.
- Ο ΣυΡιζΑ πέταξε στα σκουπίδια τις προεκλογικές εξαγγελίες του; Ναι.
- Ο ΣυΡιζΑ παρουσίασε στον ελληνικό λαό μια αφελή (ως εγκληματική) εκδοχή του τι συμβαίνει στην Ε.Ε και του πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε "ισχυρούς" και "ανίσχυρους"; Ναι, και μερικοί έχουν αρχίσει ήδη να το ομολογούν.
Όμως, τι έχει μείνει πλέον από το άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ; Οι υποψηφιότητες στο τελευταίο συνέδριο [1] και τα στελέχη που κατα καιρούς βγαίνουνε στα κανάλια και μιλάνε είναι ενδεικτικές. Πλέον στο ΠαΣοΚ έχουνε μείνει δευτεροκλασάτα στελέχη με χαμηλό πολιτικό επίπεδο, τοπικοί δημοσιοσχεσίτες παράγοντες της δήθεν αυτοδιοίκησης και "αριστοκράτες" συνδικαλιστές των πρώην ΔΕΚΟ, κουρασμένοι από τα κομπρεμί δεκαετιών με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να συγκρούονται. Οι πνεύμονες των κομμάτων, οι τοπικές οργανώσεις, έπαψαν να λειτουργούν στην περίπτωση του ΠαΣοΚ (και όχι μόνο). Η πολιτική δε άποψη που βγαίνει προς τα έξω είναι επιπέδου τουίτερ: Τσιτάτα και εξυπνάδες.Αν και πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι το γκαιμπελισμό της "Ομάδας Αλήθειας" της ΝΔ κανείς δεν τον φτάνει!
Το αρχικό σχήμα του ΠαΣοΚ συγκροτήθηκε από παλαιά μεσαία στελέχη του Κέντρου και
1983: Όλος ο ευρωπαϊκός νότος στα χέρια της σοσιαλδημοκρατίας |
Σήμερα το ΠαΣοΚ στη λαϊκή συνείδηση θεωρείται συνώνυμο της πολιτικής απατεωνιάς. Το "ο ΣυΡιζΑ έχει γίνει ΠαΣοΚ" που ακούγεται στα καφενεία μάλλον ακούγεται ως χλευασμός και όχι ως πολιτική διαπίστωση, γιατί ως πολιτική διαπίστωση παραείναι απλοϊκή. Βέβαια κάποτε το κόμμα είχε και μερικούς ιδεολόγους από τα χαμηλά στρώματα, ξέρω προσωπικά άτομα που αρνήθηκαν προνόμια στο όνομα της ιδεολογίας τους. Ήταν λίγα όμως και η όποια προσωπική τους αντίσταση στο σάπιο εποικοδόμημα που άρχισε να στήνεται ήδη από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης δεν κράτησε πολύ.
Την τετραετία 2000-2004 το πελατειακό κράτος είχε φτάσει στο ζενίθ, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά του δικομματισμού (γύρω στο-καταθλιπτικό-85%). Μικρές και μεγάλες εργολαβίες αξιοποιούσανε το πολιτικό μέσο, ψήφοι ανταλλάσσονταν με ρουσφέτι και φοροδιαφυγή, η διαφθορά ξεχείλιζε στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες και το χειρότερο; Έγινε συνήθεια, ο λαός εκπαιδεύτηκε στην κατάσταση αυτή. Φυσικά, για να προλάβω ψευτομεταρρυθμιστικές αντιλήψεις του στυλ "Αξιολογήστε-Τιμωρήστε-Απολύστε", το πελατειακό κράτος δεν είναι εφεύρεση του ΠαΣοΚ, υπήρχε και πριν γιατί είναι δομικό χαρακτηριστικό ενός κράτους καθυστερημένης καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Η ελληνική φούσκα έσπασε το 2008 με το κραχ του Χρηματιστηρίου της Αμερικής . Για λόγους οικονομίας ας παρακάμψω την πορεία μέχρι σήμερα προς την κόλαση. Το δεδομένο πλέον εδώ είναι ότι η κρίση και η σκληρή λιτότητα διαλύσανε τον κοινωνικό ιστό της χώρας, και το ΠαΣοΚ, το οποίο έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, σταδιακά έχασε την κοινωνική του βάση με αποτέλεσμα συνυπογράφοντας για το ξερίζωμα ακόμα και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος σε μια κοινωνία (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, αξιοπρεπή διαβίωση, δημοκρατικά δικαιώματα) να εκτοπιστεί από τη στρατηγική θέση που κατείχε, τον ένα από τους δυο πόλους της δικομματικής εναλλαγής. Έχασε την ιδεολογική ηγεμονία του χώρου που κατείχε και μάλιστα εμφανίστηκαν δίπλα του διάφορα μορφώματα κεντρώας απόχρωσης που σφετερίζονται ακόμα και αυτόν το ρόλο που απέμεινε στο ΠαΣοΚ να παίξει, το ρόλο της κυβερνητικής τσόντας.
Δύσκολο να χωνευτούν τα παραπάνω. Και γι’ αυτό μιλάνε για «αχαριστία» της κοινωνίας, για ανθρώπους που «φάγανε ψωμί από το ΠαΣοΚ» και τώρα το εγκαταλείπουν. Γιατί στις δεκαετίες που κυβέρνησε, τα στελέχη του φτιάξανε μια αντίληψη ιδιοκτησίας του κράτους και, ως γνωστόν, πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.
Σημειώσεις:
[1]: Το 10ο συνέδριο του ΠαΣοΚ που έφερε στην αρχηγία τη Φώφη Γεννηματά και έγινε στις αρχές Ιούνη 2015.[2]: Κυρίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο κεντρικό πολιτικό ενδεικτικά αναφέρω το σύνθημα-προσδοκία του ΚΚΕ το 1981: "Αλλαγή χωρίς ΚΚΕ δεν γίνεται". Τελικά, ούτε αλλαγή έγινε ούτε ΚΚΕ χρειάστηκε!
Όπως μου είχε πει κάποτε ένας φίλος μου, η φύση δε συμπαθεί τα κενά και έχει την τάση να τα καλύπτει. Όταν το ΠαΣοΚ έκανε τη μεγάλη στροφή δεξιά το 1996 με το Σημίτη και φυσικά με αποκορύφωμα τη φαιδρή διακυβέρνηση ΓΑΠ το 2009, έχασε για πάντα το χώρο του κέντρου. Ο χώρος αυτός καλύφθηκε πλέον από το ΣυΡιΖα και όπως όλα δείχνουν, μάλλον για αρκετά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΠαΣοΚ όσο κι αν προσπαθεί να παραμερίσει τη ΝΔ δεξιότερα ώστε να χωθεί το ίδιο στην κεντροδεξιά, φαντάζει ακατόρθωτο καθώς η ΝΔ έχει και το μηχανισμό αλλά και την εμπειρία στο να μανιπουλάρει το χώρο αυτό.
Πιστεύω ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες ανάσες του ΠαΣοΚ ως κόμμα. Για μερικά ακόμα χρόνια θα βολοδέρνει με αστεία ποσοστά όπως η Ένωση Κέντρου και τέλος θα διαλυθεί οριστικά. Τα στελέχη που έχουν απομείνει όπως πολύ σωστά γράφεις δεν επαρκούν ή δεν έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος ώστε να το κρατήσουν ζωντανό
Δεν ξέρω αν είναι οι τελευταίες ανάσες. Σίγουρα είναι σε βαθιά γεράματα. Εκτός των όσων ανέφερα και ο ιστορικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράστηκε μια εποχή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τους Σοάρες-Γκονζάλες-Μιττεράν-Κράξι-Παπανδρέου της φωτογραφίας, έχει πεθάνει. Υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες, για παράδειγμα στις πρόσφατες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές το ΠαΣοΚ κράτησε πολύ σημαντικές καρέκλες. Ένας μηχανισμός υπάρχει ακόμα και με ρόλο μάλιστα. Ο Βενιζέλος δίκαια πανηγύριζε.
ΑπάντησηΔιαγραφή