Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

"Αριστερή Πλατφόρμα": Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν ("Τι θα κάνει ο Λαφαζάνης;")

"Αριστερή Πλατφόρμα": Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν


Όλες οι γέννες έχουνε πόνο. Τις μέρες αυτές η παλιά μήτρα της Ανανεωτικής Αριστεράς γεννάει ένα νέο κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα που θα πρέπει γρήγορα να μάθει να περπατάει στο επικίνδυνο περιβάλλον της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, της λαμογιάς, της εξαπάτησης, των πελατειακών σχέσεων, του εθνικισμού αλλά ταυτόχρονα και της πλήρους ευθυγράμμισης με τα ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Η σύλληψη έγινε στις Ευρωεκλογές του 2014 όταν πια οριστικοποιήθηκε η απομάκρυνση του ΠαΣοΚ από το χώρο του, την Κεντροαριστερά, τον οποίο κατέλαβε πανηγυρικά ο ΣυΡιζΑ. Τα νερά σπάσανε την αποφράδα Κυριακή της 17ωρης διαπραγμάτευσης όπου ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε για το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη συνέχιση και συμπλήρωση της πολιτικής των ΝΔ και ΠαΣοΚ. Τι μένει να γίνει; Μα το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, με άλλα λόγια τη διαγραφή της "Αριστερής Πλατφόρμας". Καταστατικά, λέει, δε γίνεται αυτό, άρα δυο τρόποι απομένουνε στην ηγετική ομάδα του ΣυΡιζΑ:
"Από κει είναι η Αριστερά;"
Πρώτον, να προκηρύξει εκλογές στο άμεσο διάστημα και να αποκλείσει την αριστερή πτέρυγα από τις λίστες εξωθώντας τους από το κόμμα. Ούτως ή άλλως τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης των αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση κόντρα στις προεκλογικές διακηρύξεις για ανακούφιση του λαού και κόντρα στο αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος που απέρριψε το πνεύμα της πρότασης πάνω στην οποία πάτησε τελικά η συμφωνία. Τι θα κάνουνε σ' αυτήν την περίπτωση οι λεγόμενοι λαφαζανικοί; Πιθανό είναι να κατέβουνε αργά ή γρήγορα με την ΑντΑρΣυΑ με την οποία ολοένα και συγκλίνουν.
Ο δεύτερος τρόπος είναι οι ίδιοι οι αριστεροί αντι(συμ)πολιτευόμενοι να αποχωρήσουν κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους της παραμονής σε μια κυβέρνηση που έγινε πια "ειδικού σκοπού". Εδώ πρέπει να γίνει μια παρατήρηση. Από τις 25 Γενάρη μέχρι σήμερα, η "Αριστερή Πλατφόρμα", το "Κόκκινο Δίκτυο" κλπ βλέπουνε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κινείται προς μια αριστερή κατεύθυνση και όμως παρέμειναν σ' αυτήν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Και πως συμπεριφέρθηκαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες που κατ' αυτούς οδηγούν στην καταστροφή του λαού; Ψηφίζοντας Παρών ή Όχι, παραμένοντας όμως μέχρι νεοτέρας στο κυβερνητικό σχήμα, αντί αμέσως να παραιτηθούν, ανεξαρτητοποιηθούν και να καταγγείλουν, όπως θα περίμενε κανείς από έναν αριστερό που ως αποκλειστικό σκοπό έχει να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.
Η ιστορία θυμίζει τη μετεξέλιξη του PCI (Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) το 1991 σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα [1] που προορίζεται για την εξουσία. Βέβαια η προσαρμογή εκεί δεν ήταν βίαιη όπως αυτή του ΣύΡιζΑ, αντιθέτως στρώσανε ήρεμα το έδαφος μέχρι το 1996 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση. Με τη στήριξη ποιών; Της Επανίδρυσης [2], δηλαδή αυτών που διαφωνήσανε στο Συνέδριο του 1991 και αποχώρησαν, μετά όμως από χρόνια συνύπαρξης με μια ηγετική ομάδα που κάθε άλλο παρά ριζοσπαστική πολιτική εφάρμοζε στο πεδίο που ασκούσε καθοδήγηση, δηλαδή στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση [3].
Είναι άσχημο να ξεβολεύεσαι από έναν καναμπέ (και ας είναι μικρός)!

[1]: το PDS (Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς).
[2]: το PRC (Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης). Σήμερα η Επανίδρυση στις Ευρωεκλογές 2014 με το συνδυασμό "Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα (!)" πήρε το πενιχρό 4.04% σε συνεργασία με τους οικολόγους. Αυτό απέμεινε από το 34.37% του 1976.
[3]: Αντίθετα από την Ελλάδα, στην Ιταλία η αυτοδιοίκηση έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

2 σχόλια:

  1. Δε θεωρώ κανένα από τα δύο σενάρια πιθανά. Αφενός μεν ο Λαφαζάνης και η παρέα του δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με ένα χώρο στον οποίο δε θα είχαν ηγετική εξουσία. Άλλωστε η αριστερή πλατφόρμα αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς, τελειως αποκομμένους από την πραγματική εργασία και τις ανάγκες του λαού. Απόδειξη το πρόσφατο κράξιμό του κταν πήγε να κάνει δηλώσεις για τις πυρκαγιές.
    Αφετέρου η για τους ίδιους λόγους η φυγή είναι αδύνατη. Άνθρωποι που έχουν μάθει να συντηρούνται από κρατικές επιδοτήσεις δε νομίζω να βγουν μπροστά στον αγώνα για μια αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Το παράδειγμα Αλαβάνου είναι η εξαίρεση και το παράδειγμα αποφυγής.
    Νομίζω ότι πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή και το χώνεμα στη νέα κατάσταση. Κάποια απλά μέλη θα πάνε σπίτι τους και αυτό είναι. Άλλωστε αυτό που γίνεται, είναι και ο ιστορικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας. Άπαξ και τον άφησε το Πασόκ, τώρα είναι δικός τους. Γι' αυτόν αγωνίζονταν τόσα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον! Το παράδειγμα του Αλαβάνου είναι σίγουρα αποτρεπτικό. Να προσθέσω σε εσένα ότι και ο χώρος έξω και αριστερά του ΣυΡιζΑ είναι αυτήν τη στιγμή συγκροτημένος σε ένα βαθμό, για να έρθει ένας Λαφαζάνης να καθοδηγήσει. Επίσης, με το χθεσινό ανασχηματισμό όπου η "πλατφόρμα" έχασε όλα τα υπουργεία δεν βγήκε άχνα! Βραχυπρόθεσμα-τουλάχιστον-όλα συμφωνούν με την εκτίμηση που κάνεις.
    Όμως, σήμερα τα περιθώρια για την Αριστερή Πτέρυγα του ΣυΡιζΑ είναι ανύπαρκτα για να κάνει πλάκα, όπως τους προηγούμενους έξι μήνες. Η εφαρμογή του νέου μνημονίου από την κυβέρνηση θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό βάρος, ειδικά σε αυτούς που λένε ότι είναι ιδεολογικά εχθρικοί. Πλέον αιτιάσεις του στυλ "Θα στρέψουμε αριστερά την κυβέρνηση" ακούγονται αστείες. Και για την ηγετική ομάδα (να μην πω κέντρα εξουσίας) του ΣυΡιζΑ, που όπως έγραψα βρίσκεται σε μια βίαιη φάση μετεξέλιξης,είναι αδύνατο να ανεχτεί μια οργανωμένη εσωτερική αντιπολίτευση στα αριστερά του που θα σαμποτάρει τους εφαρμοστικούς νόμους. Με δύο λόγια, μετά τη συμφωνία του Γιουρογκρούπ, η χρησιμότητα των "αριστερών άλλοθι" έπαψε να υπάρχει. Η αλήθεια πέταξε τα ρούχα της και είναι γυμνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή